miejsca zerowe są dwa razy
magnife: Miejsca zerowe funkcji kwadratowej g(x)=ax2−8x+c są dwa razy większe od miejsc zerowych
funkcji f(x)=2x2+bx+6. Wykres funkcji g jest symetryczny względem prostej x=4. Wyznacz oś
symetrii wykresu f i zapisz obie funkcje w postaci iloczynowej.
Wdzięczna za wszelką pomoc!
22 lut 15:47
J:
Skoro prosta x = 4 jest osią symetrii, to dla pierwszej funkcji x
w = 4
| | b | |
(współrzędna wierzchołka), czyli − |
| = 4 ; oblicz "a" |
| | 2a | |
22 lut 15:59
magnife: No tak, a=2. Aczkolwiek zupełnie nie wiem jak ruszyć z tym dalej
23 lut 20:08
Eta:
| | 8 | |
g(x)=ax2−8x+c i oś sym. x=4 ⇒ |
| =4 ⇒ a=1 |
| | a | |
g(x)=x
2−8x+c i ze wzorów Viete
'a x
1+x
2=8
| | −b | |
to dla funkcji f(x)=2x2+bx+6 z treści zadania x1+x2= 4 ⇒ |
| = 4 ⇒b=−8 |
| | 2 | |
f(x)=2x
2−8x+6 ⇒
f(x)=2(x−1)(x−3) , x
1=1, x
2=3
to dla g(x) : x
1=2*1=2 , x
2=2*3=6 zatem
g(x)=(x−2)(x−6) , c= 12
23 lut 21:40
magnife: O ile mi wiadomo, wzór na wierzchołek to −b/2a, więc a=2
Ale dziękuję za cały schemat zadania
23 lut 21:45
Eta:
Nie tylko Tobie "wiadomo"

Poprawiam chochlika
| | −b | | 8 | |
xw= |
| = 4 ⇒ |
| =4 ⇒ 8a= 8 ⇒ a=1 −−−tu ok |
| | 2a | | 2a | |
23 lut 21:49
magnife: Przepraszam! jednak się zgadza
23 lut 21:51
Eta:
Można też tak:
skoro oś sym . g(x) : x=4 i x
1i x
2 są dwa razy większe od miejsc zerowych f(x)
| | −b | |
to oś sym. f(x) : jest x=2 ⇒ |
| =2 ⇒ b=−8 |
| | 4 | |
f(x)= 2x
2−8x+6
dokończ........
23 lut 21:59