Sinusy na maturze?
Uczę się: Przykładowo mam takie zadanie na maturze:
Wyznacz zbiór (B\A) /\ N, jeśli A=(−∞, −2tg1350) i B=<log2sin1350,10>
No i ok, zrobiłem to, ale tylko dlatego że miałem taką tabelkę i wiedziałem ile wynosi tg1350
i sin1350, ale co zrobić jeśli dostanę takie zadanie na maturze gdzie w tablicy matematycznej
nie mam tam podanych wartości takich sinusów i tg. W tablicach jest tylko 30,45,60.
22 lut 15:43
o nie: ale masz wzory redukcyjne na sin(90 + 45) = sin(135)
czy tam tangens
22 lut 15:45
22 lut 15:47
Uczę się: −2tg1350 = −2 ?
prawda?
22 lut 16:44
zawodus: tak
22 lut 16:45
zawodus: i nie

w II ćwiartce tg jest ujemny zatem wynik to 2
22 lut 16:46
Uczę się: no wlasnie nie wiem tg1350 jest równy 1 no więc −2*1=−2 a w odpowiedziach jest że punkt
A=(−∞,2)
i o co kaman?
22 lut 16:55
PW: A to nie punt, ale przedział (zbiór)
22 lut 17:00
Uczę się: no pomylka. wiec wytlumaczy ktos ?
22 lut 17:03
PW: zawodus przytaknął Ci, ale zaraz sprostował (16:46):
−2tg135° = −1•(−1) = 2
22 lut 17:11
Mila:
tg(135
o)=tg(180
o−45
o)=−tg(45
o)=−1
| | √2 | |
sin(135o)=sin(180o−45o)=sin45o= |
| |
| | 2 | |
22 lut 17:23
PW: No pięknie wyjaśniam, sąsiednie klawisze − powinno być
−2tg135° = −2•(−1) = 2.
22 lut 17:24
Uczę się: te wzory redukcyjne musze znać na pamięć bo w tablicach ich nie widać.
Sorki że tak zawracam ciągle z tym samym
22 lut 17:27
Mila:
Wzory redukcyjne trzeba znać.
22 lut 18:14
Uczę się: ok dzięki
22 lut 19:30