trygonometria
lena: wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)=32cosx
22 lut 15:40
J: A jakie wartości przyjmuje funkcja f(x) = cosx ?
22 lut 15:45
lena: nie ma nic więcej w treści zadania
22 lut 15:54
J: Ja się pytam Ciebie
22 lut 16:00
lena: nie wiem

f(x) = 1,5 cosx
22 lut 16:06
Antek: y=cosx przyjmuje wartosci z przedzialu <−1,1>
22 lut 16:08
22 lut 16:08
J: | | 3 | |
Funkcja cosx przyjmuje wartości z przedziału <−1;1>.W takim razie funkcja |
| cosx przyjmuje |
| | 2 | |
wartości w przedziale ?
22 lut 16:09
o nie: lena, J się pyta jakie wartości przyjmuje cos(x)
w rzeczywistości chodzi mu o to jakie są jego ekstrema, że je tak nazwę a mianowicie maksimum i
minimum funkcji cos(x)
spójrz na wykres to się dowiesz
wówczas A * cos(x) oznacza, że wartości maksimum i minimum są przemnożone przez stałą A.
konkretnie:
jeśli f(x) zwraca wartości od 3 do 5
to 3 * f(x) zwraca wartości od 9 do 15
22 lut 16:10
lena: czyli 1,5 cosx przyjmuje wartości w przedziale <−1,5 ; 1,5> ?
22 lut 16:30
zawodus: tak
22 lut 16:33
o nie: dokładnie
22 lut 16:33
lena: ale ja jestem głupia −.−
dzięki wielkie za pomoc xd
22 lut 16:33
zawodus: to nie głupota

− bo głupoty nie da się wyleczyć
22 lut 16:40