to znowu ja :) jak mogę dokończyć takie zadanie?
kinga 02: x−3
√x+3+5=0
x
2 − 9x −27 +25 = 0
x
2−9x−2=0
delta = 81+8 = 89
√delta =
√89
nie wiem może gdzieś mam błąd, ale dalej nie idzie mi zrobić tego zadania, bo jakieś dziwne
liczby mi wychodzą
22 lut 15:03
kinga 02:
22 lut 15:11
J: Założenie: x+3 ≥0
Masz błąd już na wstępie. −3√x+3 = 5 − x i teraz podnoś do kwadratu
22 lut 15:14
J: Ma być = −x − 5
22 lut 15:15
kinga 02: a jakby zamiast x−3√x+3 + 5 = 0 było x+3√x+3 + 5 = 0 to też muszę zmieniać znak ? chyba nie
prawda ?
22 lut 15:16
kinga 02: i możesz mi powiedzieć dlaczego muszę to przenosić na drugą stronę ? nie mogę tego zrobić jak
wyrażenie jest równe 0 ? przeciez jak podniosę 02 to bd mieć dalej 0
22 lut 15:18
o nie: w przypadku x−3√x+3 + 5 = 0
dążysz do −3√x+3=−x−5
a w przypadku x+3√x+3 + 5 = 0
dążysz do 3√x+3=−x−5
a przy podnoszeniu do kwadratu obustronnie to i tak nie ma znaczenia który przypadek bo minus
zostanie zjedzony przez kwadrat
22 lut 15:18
kinga 02: ale dlaczego muszę to przenosić na drugą stronę ?
22 lut 15:20
o nie: musisz doprowadzić do takiej postaci bo:
(x−3√x+3 + 5)2
to na pewno nie jest x2 − 9x −27 +25 = 0
22 lut 15:21
o nie: zobacz, jest różnica między
(a+b+c)2
a
a2+b2+c2
22 lut 15:21
kinga 02: zapomniałam że to wzór skróconego mnożenia jako całość a nie tylko jako część

dzięki
22 lut 15:22
22 lut 15:23
kinga 02: a jeszcze mam takie pytanie do innego zadania: jak mam 13√x − 734√x = 6
i jak założę że t=4√x to muszę dawać założenia że x>0?
22 lut 15:24
kinga 02: nie w sumie teraz zauważyłam że jak przerzucę to bd miała wzór skróconego mnożenia

doskonale
tłumaczysz naprawdę
22 lut 15:25
o nie: założenie że x≥0 jest słuszne, dopiero teraz pomyślałem że jak istnieją rozwiązania wśród x<0
to takim podstawieniem się ich nie znajdzie, ale nie mam pomysłu jak inaczej to zrobić ( o ile
się da oczywiście, tak żeby z tego równanie kwadratowe wyszło)
22 lut 15:29