Ciągi
Filip: Oblicz sumę 100 początkowych wyrazów ciągu an, n≥1
W jaki sposób obliczyć to?
I to podstawić do wzoru na S
100?
22 lut 14:50
o nie: ja bym nic nie podstawiał tylko spojrzał co sie dzieje z tym że sinus jest cykliczny
a mianowicie:
a1 + a2 = 0
a3 + a4 = 0
i tak dalej 50 razy i dojdziemy do wniosku że suma wszystkich wyrazów jest...
22 lut 14:53
pedro: sin x to funkcja okresowa o okresie 2pi, dla an nieparzystego ciąg wyraz ciągu równa się −1,
dla an parzystego wyraz ciągu to 1, więc łatwo zauważyć że suma s100 będzie równa 0
22 lut 14:54
o nie: a czemu a
1 + a
2 = 0 ?
gdy n zwiększymy o jeden
tylko zmienia znak
22 lut 14:55
Filip: Pedro a czasem nie jest tak, że dla an parzystego wyraz ciągu to 0, a dla nieparzystego 1 lub
−1?
22 lut 15:00