równania prowadzące do równań kwadratowych
kinga 02: 0,5 3√x2 − 2,5 3√x + 3 = 0
22 lut 14:28
kinga 02: proszę chociaż o początek, może uda mi się coś zauważyć
22 lut 14:31
o nie: ja bym zrobił podstawienie t = x13
22 lut 14:36
klaudiaaa: ok

dzięki
22 lut 14:37
kinga 02: ja też teraz już widzę jak to można dalej zrobić
22 lut 14:37
o nie: wtedy masz 0,5 t
2 − 2,5t + 3 =0,
itd.
aż w końcu t
1,t
2 = ........
i wtedy magia gdyż x = t
3
i masz pożądane iksy
22 lut 14:39
o nie: klaudiaaa, w tym zadaniu twoim jest więcej pierwiastków, to pomyłka czy nie?
22 lut 14:41
klaudiaaa: to pomyłka, bo chciałam przekopiować ten przykład
22 lut 14:46