kombi
oskar: Ile jest liczb dziesięciocyfrowych, w których zapisie występuje dokładnie jedna cyfra parzysta?
Io gdy nie ma 0
59 → 9 miejsc wybieram spośród 5 liczb nieparzystych.
* 4 → bo wybieram jedną parzystą z 4 {2,4,6,8}
* 10 → bo tą liczbę parzystą mogę obstawić na 10ciu różnych miejscach
⇒ 59 * 4 * 10
IIo gdy jest 0
9 → bo na tylu miejscach mogę obstawić 0
* 59 → bo 9 miejsc pozostałych wybieram dla jeden z cyfr {1,3,5,7,9}
⇒ 59 * 9
i sumuję 59 * 4 * 10 + 59 * 9 Dobrze?
22 lut 14:01
zawodus: raczej ok
22 lut 15:18
oskar: 7 ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w trzech ponumerowanych komórkach. Oblicz
prawdopodobieństwa zdarzenia A − co najmniej jedna komórka będzie pusta.
A
= = 2
7 * 3 ponieważ, jedną komórkę zostawiamy pustą, więc rozrzucamy kule pomiędzy inne dwie
komórki, ( * 3) ponieważ to różne komórki.
| | 3*27 | |
Stąd P(A) = |
| dobrze? Bo nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest |
| | 37 | |
22 lut 18:57
zombi: .
22 lut 19:27
zombi: miss click
22 lut 19:28
Mila:
|Ω|=3
7
| |
=3 Jedna komórka pusta, kule rozkładamy do pozostałych komórek na (27−2) sposobów |
| |
(odejmujemy 2 sytuacje, gdy wszystkie kule znajdą się w jednej z komórek)
| |
=3 dwie komórki puste, kule wkładamy do trzeciej komórki na jeden sposób |
| |
|A|=3*(2
7−2)+3=3*(2
7−2+1)=3*(2
7−1)
22 lut 19:50
oskar: czemu odejmujemy te dwie sytuacje, przeciez gdy wszystkie będą w jednej to jest spełniony
warunek, że co najmniej jedna jest pusta.
22 lut 20:02
Mila:
Dublujemy sytuacje ;
Przypuśćmy, że wybrałeś, iż pierwsza komórka pusta i wszystkie kule znajdą się w drugiej −
warunek spełniony− pierwsza i trzecia pusta
Wybrałeś 3 komórkę, że będzie pusta i wszystkie kule mogą znów znaleźć się w drugiej
komórce.−znów 1 i 3 komórka pusta.
Dlatego rozbiłam na dwie sytuacje.
Eta na pewno napisze Ci jeszcze inny sposób.
22 lut 20:33
oskar: A można to zrobić po prostu tak:
27 − bo jedna zakładamy, że pusta, więc rozkładamy między dwie
3 * 27 − bo możemy opróżnić 1,2 lub 3 komórkę
− 3 − bo (1 z 2, 3 z 2 i 1 z 3) są policzone podwójnie więc odejmuje te 3 przypadki i
ostatecznie
A= = 3 * 27 − 3
23 lut 15:09
oskar: .
23 lut 15:47
oskar: .
23 lut 16:48