Ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
xxspawaczxx: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym: n2−8n−9. Ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
22 lut 13:48
J: Rozwiąż nierówność n2 − 8n − 9 > 0
22 lut 13:49
ICSP: oczywiście dla n naturalnych
22 lut 13:51
J:
22 lut 13:53
xxspawaczxx: a jak wyjdzie x1 i x2, to co dalej?
22 lut 13:57
J: No to policz x
1 i x
2 i zobaczymy co dalej ?
22 lut 13:59
xxspawaczxx: wyszło mi tak:
x1=8−√28/2
x2=8+{p28}/2
22 lut 14:03
J: Coś nie tak.Pokaż jak liczysz.
22 lut 14:05
xxspawaczxx: Sorka, mój błąd. Zamiast plusa w delcie wstawiłem minus.
x1=−1
x2=9
22 lut 14:07
xxspawaczxx: x2 wyszło 9, czyli ma 1 wyraz dodatni?
22 lut 14:10
J: Dalej żle. Przecież Δ = 100.
22 lut 14:13
xxspawaczxx: Tak, ale √100 =10
x1= −b−pd/2a
x2= −b+pd/2a
22 lut 14:14
xxspawaczxx: x1= 8−10/2= −2/2=−1
x2= 8+10/2=18/2=9
22 lut 14:15
J: Przepraszam

Czyli od 10− tego wyrazu są dodatnie
22 lut 14:20
xxspawaczxx: czyli dodatnie liczby to: 1,2,3,4,5,6,7,8?
22 lut 14:22
Hajtowy: od 1 do 9
bo n > 10
22 lut 14:24
J: Nie. Wyrazy tego ciągu są dodatnie począwszy od a10
22 lut 14:24
Hajtowy: Dobrze mowisz

przeczytałem sobie powyższe posty.
x
2=9
n > 9
Czyli 1−8
22 lut 14:25
J:
Wyrazy od a1 do a8 są ujemne
Wyraz a9 = 0
Reszta wyrazów są dodatnie
22 lut 14:30