pomocy
ariffe2: puszcza kampinowska na mapie wykonanej w skali 1:1000 000 zajmuje powierzchnię równą
5,6cm.oblicz rzeczywistą powierzchnię puszczy i wynik podaj w hektarach.
27 paź 09:18
Bogdan:
Jaka jest zależność między skalą podobieństwa, a powierzchniami figur podobnych ?
27 paź 09:45
tim: Dzień dobry Bogdanie.
27 paź 09:47
Bogdan:
Witam Timie, wysłałeś ?
27 paź 09:49
tim: Tak, już wczoraj. Nie muszę się już stresować
27 paź 09:49
Mateusz: Dzień dobry wszystkim wiem że zle robie ze ci to robię ale ci zrobię to zadanie a tam ma być
5,6c2 bo podajesz powierzchnię a nie długość. Dobra 1 co to zamieniamy skale liczbową na
mianowaną czyli
1:100 000
1cm→100 000cm
1cm→1km
i teraz obliczamy pole kwadratu w rzeczywistości wiedząc że jego bok na mapie ma długość 1km
Prz = 1km2 = 1km2
1cm2→1km2
5,6cm2→x
x= 5,6km2 a teraz twoja robota to podać to w ha podpowiem chociaz takie rzeczy w gimnazjum
były napewno 1km2→100ha
27 paź 10:20
Bogdan:
Źle robisz
Mateuszu. Tu chodziło o wykorzystanie zależności między skalą podobieństwa
k figur podobnych, a polami powierzchni
P1 i
P2 tych figur.
Tego
Mateuszu nie pokazałeś, wartość edukacyjna Twojego wyjaśnienia jest marna i
sprowadziła się do rozwiązania tego konkretnego zadania.
Za chwilę
ariffe2 wrzuci podobne zadanie, bo nie załapała istoty zagadnienia dotyczącego
figur podobnych.
Wyjaśniam więc.
| | P1 | |
Jeśli skala podobieństwa figur podobnych jest równa k, to |
| |
| | P2 | |
| | 1 | |
W tym zadaniu k = |
| , P1 = 5,6 |
| | 106 | |
| P1 | | 5,6 | | 1 | |
| = k2 ⇒ |
| = |
| ⇒ P2 = .... |
| P2 | | P2 | | 1012 | |
Na koniec trzeba zamienić jednostki z cm
2 na ha, 1 ha = 10
4 m
2 = 10
8 cm
2
27 paź 10:46