Analityczna
czopo: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,−52), której odległość od punktu
(2,4) jest równa √13
22 lut 13:35
J: Ax + By + C = 0 , musisz wyznaczyć A i B wykorzystując podane dane w treści zadania.Wzory masz
w innym poście
22 lut 13:44
czopo: Dzięki za oba posty, spróbuję sie z oboma problemami zmierzyć
22 lut 14:07
czopo: Nie zrobie tego niestety, prosiłbym jednak o pomoc z jakims objasnieniem
23 lut 11:56
Mila:
y=ax+b −postać kierunkowa
2y=2ax−5−4a
2ax−2y−5−4a=0 równanie prostej − postać ogólna
| | |2a*2−2*4−5−4a| | |
√13= |
| ⇔ |
| | √4a2+4 | |
√13*
√4a2+4=13 /
2
13(4a
2+4)=13*13 /:13
4a
2+4=13
4a
2=9
| | 3 | | 3 | | −5 | |
a= |
| lub a=− |
| i b= |
| −2a |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | −5 | | 3 | | 3 | | −5 | | −3 | |
y= |
| x+ |
| −2* |
| lub y=− |
| x+ |
| −2* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | −11 | | −3 | | 1 | |
y= |
| x+ |
| lub y= |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 lut 21:24
czopo: Dzięki śliczne !
23 lut 23:27
Mila:
23 lut 23:32