jak zapisać w systemie dziesiętnym tę liczbę
system dziesiętny: Czy istnieje taka liczba całkowita dodatnia n, że liczba n−cyfrowa, której zapis dziesiętny
składa się z n dwójek, jest podzielna przez:
*9
*6
*5
*4
taka liczba całkowita dodatnia n, że liczba n−cyfrowa, której zapis dziesiętny składa się z n
dwójek
jak zapisać taką liczbę..? 9*2
n−1 
pomocy, jak to zrozumiem to zrobię zadanie...
22 lut 13:17
Ajtek:
Ja bym poszedł inaczej:
który z tych 4 dzielników można zapisać jako iloczyn samych dwójek
22 lut 13:31
Ajtek:
A może jednak nie

.
22 lut 13:32
Ajtek:
Dla n=1 masz liczbę 2
n=2 → 22, itd.
Dalej kombinuj

.
22 lut 13:34
ICSP: 9 tak np 222222222
6 tak np 222
5 nie bo 2 ≠ 0 i 2 ≠ 5
4 nie bo 22 nie jest podzielne przez 4
22 lut 13:34
system dziesiętny: dzięki tak właśnie myślałem ale pierwszy raz widzę sformułowanie zapis w systemie dziesiętnym i
to mnie zmyliło..
\
22 lut 13:36
Ajtek:
Cześć ICSP,
Dla n=6 masz liczbę 222222 → podzielna przez 6, o to raczej chodzi.
22 lut 13:37
oskar: n = 9 → 222222222 suma cyfr = 18, zatem jest podzielna przez 9 oraz 6
n= 6 → 222222 suma cyfr = 12, zatem jest podzielna przez 3, oraz 2, a stąd mamy, że również
przez 6
Przez pięć się nie dzieli, bo ta liczba musiałaby się kończyć 0 lub 5, co jest niemożliwe.
Przez cztery również się nie dzieli, bo dwie ostatnie cyfry to 22 a 22 nie dzieli się przez 4.
22 lut 13:37
ICSP: dla n = 3 również mam podzielną przez 6
22 lut 13:37
Ajtek:
Wiem, ale masz liczbę składającą się z n−dwójek. Liczba 222 → n=3.
22 lut 13:39
ICSP: podzielna przez 6 dla n = 3
przez co jest podzielna , tak/nie , np/uzasadnienie
22 lut 13:42
Ajtek:
Trochę inaczej zrozumiałem treść zadania

.
22 lut 13:56
Mila:
Liczbę możesz zapisać tak:
22 lut 17:37