Określ liczbę rozwiązań f(x)=m względem parametru m.
rob:

Określ liczbę rozwiązań f(x)=m względem parametru m.
Mam już narysowany wykres i rozwiązania:
dla m∊ (−
∞;4) − brak rozwiązań
dla m = 4 − nie skończenie wiele rozwiązań
dla m∊ (4;
∞) − dwa rozwiązania
i w pierwszym przypadku dla m∊ (−
∞;4) − brak rozwiązań rozumiem że nie ma rozwiązań bo nigdzie
y nie równa się m. W 2 przypadku dla m = 4 też rozumiem bo y=m.
Ale nie rozumiem czemu dla dla m∊ (4;
∞) są dwa rozwiązania ?
22 lut 13:11
22 lut 13:19
Ja: W przedziale m∊ (4;∞) wykres funkcji stałej y=m w dwóch punktach przecina narysowany wykres
danej funkcji f(x)
22 lut 13:21
J: Bo prosta y = m , gdzie m ∊(4,+∞) przecina Twój wykres dokładnie w 2−óch punktach.
22 lut 13:22
rob: dobra już wiem dzięki
22 lut 13:28