Punkt przegiecia
Jarek: W, ktorym z nastepujacych punkotw:
0 lub 1 f(x) = x3 − 3x ma punkt przegiecia − w tym przykladzie pogubilem sie na f ''; wiec
jesli ktos moglby sensownie wytlumaczyc czemu pochodna wynosi 6 to bede wdzieczny.
− 1/5 lub −1/3 f(x) = −x3 − x2 + 5x + 17 ma punkt przegiecia − tutaj rowniez mam problem z
wyznaczeniem f ''.
22 lut 13:08
J:
f'(x) = 3x2 − 3 f'(x) = 0 dla x =1 lub x = −1
f''(x) = 6x , czyli: f''(1) = 6 i f''(−1) = −6
22 lut 13:17
Jarek: Dzieki. Mialem zacmienie umyslu.
22 lut 13:51
J: Ale to nie są punkty przegięcia, gdyż druga pochodna jest różna od zera,czyli mogą być
ekstrema.
22 lut 13:56