Wykonaj działania określając wczesniej dziezinę.
Musztarda: Prosił bym o zrobienie , i wytłumaczenie w jaki sposób to zrobiliscie, szczególnie mnozenie i
dzielenie. Dzięki z góry

1.
2.
w tym drugim przykładie na dole jest X do kwadratu, ale nie mogłem zroibć kwadratu
22 lut 12:34
Hajtowy: 1 zadanie
Mnóż na "krzyż"
2 zadanie
a)Podzielić tzn pomnożyć przez odwrotność
b) Wspólny mianownik
22 lut 12:35
Hajtowy: Nikt Ci tu gotowca nie da z takiego banalnego materiału.
Poziom gimnazjalny / podstawówki (6 klasa)
22 lut 12:36
Hajtowy:
Dziedzina:
Zadanie 1:
3x ≠ 0 ⋀ 2x−4≠0
Zadanie 2
a) x2−4 ≠ 0 ⋀ x+2 ≠ 0
b) x ≠ 0 ⋀ x−1 ≠ 0
22 lut 12:39
Musztarda: A przy mnożeniu nie trzeba wyciągać nic przez nawias etc?
22 lut 12:47
Hajtowy: Mnożenie na krzyż ... (1 wyraz)*(2 wyraz) * (3 wyraz)*(4 wyraz)
Na skos − na krzyż... jak kto woli tak niech mówi. Jak nie rozumiesz to juz nie moja wina.
22 lut 12:57
o nie: ja bym nic w pierwszym nie mnożył na skos w tylko skrócił:
| x−2 | | 12x | | x−2 | | 4 | |
| * |
| = |
| * |
| = 1*2 = 2 |
| 3x | | 2x−4 | | 1 | | 2(x−2) | |
na skos mnożysz mając sytuację
| | 1 | | 2 | |
przecież |
| * |
| to ani 1*3+2*2 ani 1*2 * 2*3 zgodnie z twoim opisem ? |
| | 2 | | 3 | |
22 lut 14:25