matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny, suma częściowa
fghj:
wyznacz wyraz a1 w ciągu geometrycznym (an), jeśli wiesz, że lim(n→
∞
)Sn=S, gdzie Sn jest n−tą sumą częściową odpowiadającą ciągowi geometrycznemu (an). a)S=14, q=−
2
7
b) S=−
1
3
, q=
2
3
c)S=1, g=
1
10
22 lut 12:24