matematykaszkolna.pl
Granica Tomek: Witam Mam problem z policzeniem graniczy przy x⇒+ − lim x⇒+ − 2lnx − (lnx)2 Mógłby ktoś pomóc?
22 lut 12:24
PW: W minus nieskończoności chcesz to liczyć?
22 lut 12:42
Tomek: Mam obliczyć dziedzinę, punkty przegięcia i przedziały wypukłośći funkcji F(x) 2lnx − ln2x Df: x>0 Df: x ∊ (0;+) Granice na krańcach przedziałów dziedziny lim x→0+ 2lnx − ln2x [2*(−)−(−)2=−=−] Odp. x=0 jest rownaniem asymptoty pionowe prawostronnej Określenie asymptot poziomych i ukośnych Tutaj z de hospitala wyszło mi, że a=0, więc liczę b lim + − (2lnx − ln2x −0*x)=lim + − 2lnx − ln2x ale wychodzi mi to samo co na początku, więc gdzie robię błąd?
22 lut 12:49
PW: Panie mój, nie licz granicy w −, bo tam nie ma dziedziny. Po pierwsze nie bredzić, jak mawiał mój Mistrz. A za te "wyliczenia" [2*(−)−(−)2=−=−] u najbardziej tolerancyjnego mistrza dostaniesz 0.
22 lut 13:54
o nie: lols PW − * − = − śmierdzi noblem jak dla mnie a tak serio TOMEK to nie możesz z góry zakładać że twoja funkcja ma dziedzine od − do musisz spojrzeć na funkcje w których się składa twoja funkcja (masło maślane) jeżeli twoja funkcja składa się z logarytmów, to nic nie obliczasz tylko przypominasz sobie dziedzine (choć dla mnie najłatwiej po wykresach) logarytmu. Jeżeli lnx ma sens dla x>0 to twoja funkcja NIE MOŻE przyjmować wartości ujemnych bo to byłoby bez sensu (chyba że masz dziedziny zespolone)
 0 
inna sprawa że masz wkuć na blache co to są wyrażenia nieoznaczone takie jak

czy
 0 
wspomniane −*−
22 lut 14:33
Tomek: To mógłby ktoś pokazać jak to rozpisać?
22 lut 15:05
o nie: podstawiasz t = lnx i masz równanie kwadratowe. delta większa od zera, co oznacza, że powinna ci wyjść niewielka dziedzina ograniczona et1 i et2 granice funkcji w tych dwóch miejscach pomogą ci przy asymptotach a pochodne pierwsze i drugie chyba dasz rade
22 lut 15:12
Tomek: t1 = 0
 1 
t2 =

2 
 1 
Teraz mam policzyć asymptoty pionowe w 0+ oraz w

?
 2 
22 lut 15:20
Tomek: ?
22 lut 18:04
o nie: t = lnx więc faktycznie twoje miejsca zerowe to 1 i e wg mnie masz policzyć asymptoty w 1 i e
22 lut 18:28