Granica
Tomek: Witam
Mam problem z policzeniem graniczy przy x⇒+ − ∞
lim x⇒+ − ∞ 2lnx − (lnx)2
Mógłby ktoś pomóc?
22 lut 12:24
PW: W minus nieskończoności chcesz to liczyć?
22 lut 12:42
Tomek: Mam obliczyć dziedzinę, punkty przegięcia i przedziały wypukłośći funkcji
F(x) 2lnx − ln2x
Df:
x>0
Df: x ∊ (0;+∞)
Granice na krańcach przedziałów dziedziny
lim x→0+ 2lnx − ln2x [2*(−∞)−(−∞)2=−∞−∞=−∞]
Odp. x=0 jest rownaniem asymptoty pionowe prawostronnej
Określenie asymptot poziomych i ukośnych
Tutaj z de hospitala wyszło mi, że a=0, więc liczę b
lim + − ∞ (2lnx − ln2x −0*x)=lim + − ∞ 2lnx − ln2x ale wychodzi mi to samo co na początku,
więc gdzie robię błąd?
22 lut 12:49
PW: Panie mój, nie licz granicy w −∞, bo tam nie ma dziedziny. Po pierwsze nie bredzić, jak
mawiał mój Mistrz.
A za te "wyliczenia"
[2*(−∞)−(−∞)2=−∞−∞=−∞]
u najbardziej tolerancyjnego mistrza dostaniesz 0.
22 lut 13:54
o nie: lols PW −
∞ * −
∞ = −
∞ śmierdzi noblem jak dla mnie
a tak serio TOMEK to nie możesz z góry zakładać że twoja funkcja ma dziedzine od −
∞ do
∞
musisz spojrzeć na funkcje w których się składa twoja funkcja (masło maślane)
jeżeli twoja funkcja składa się z logarytmów, to nic nie obliczasz tylko przypominasz sobie
dziedzine (choć dla mnie najłatwiej po wykresach) logarytmu. Jeżeli lnx ma sens dla x>0 to
twoja funkcja NIE MOŻE przyjmować wartości ujemnych bo to byłoby bez sensu (chyba że masz
dziedziny zespolone)
| | 0 | |
inna sprawa że masz wkuć na blache co to są wyrażenia nieoznaczone takie jak |
| czy |
| | 0 | |
wspomniane −
∞*−
∞
22 lut 14:33
Tomek: To mógłby ktoś pokazać jak to rozpisać?
22 lut 15:05
o nie: podstawiasz t = lnx i masz równanie kwadratowe. delta większa od zera, co oznacza, że powinna
ci wyjść niewielka dziedzina ograniczona et1 i et2
granice funkcji w tych dwóch miejscach pomogą ci przy asymptotach
a pochodne pierwsze i drugie chyba dasz rade
22 lut 15:12
Tomek: t
1 = 0
| | 1 | |
Teraz mam policzyć asymptoty pionowe w 0+ oraz w |
| − ? |
| | 2 | |
22 lut 15:20
Tomek: ?
22 lut 18:04
o nie: t = lnx
więc faktycznie twoje miejsca zerowe to 1 i √e
wg mnie masz policzyć asymptoty w 1 i √e
22 lut 18:28