Analityczna
czopo: Dla jakiej wartości parametru a jedynym rozwiązaniem układu równan jest para liczb spełniająca
nierówność |x − y| ≥ 1
ax + y + 1 = 0
2x + (a + 1)y − 1 = 0
Zależy mi przede wszystkim na zrozumieniu tego jak to rozwiązać
22 lut 12:18
22 lut 15:25
Mila:
ax+y=−1
2x+(a+1)y=1
W=a(a+1)−1*2=a
2+a−2
a(a+1)−2=0⇔a
2+a−2=0⇔a=1 lub a=−2⇔W=(x−1)*(x+2)
W≠0 istnieje rozwiązanie dla a≠1 i a≠−2
W
x=−1*(a+1)−1*1=−a−2
W
y=a*1−(−1)*2=a+2
| | −a−2 | | a+2 | |
x= |
| i y= |
| ⇔ |
| | a2+a−2 | | a2+a−2 | |
| | −(x+2) | | x+2 | |
x= |
| i y= |
| |
| | (x−1)*(x+2) | | (x−1)*(x+2) | |
podstaw do nierówności i rozwiąż, wyłącz z rozw. nierównośći 1 i −2.
22 lut 18:53
Mila:
W czwartej linijce powinno być :
W(a)=a(a+1)−2=0⇔a2+a−2=0⇔a=1 lub a=−2⇔W(a)=(a−1)*(a+2)
4 mar 22:36
Mila:
Strasznie pomyliłam zapisy, zamiast a wpisywałam x w dwóch ostatnich linijkach.:
| | −(a+2) | | a+2 | |
x= |
| i y= |
| |
| | (a−1)*(a+2) | | (a−1)*(a+2) | |
po uproszczeniu:
4 mar 23:39