przebieg zmiennosci
Alois~: bardzo proszę o wskazanie błędu asymptoty
x=2 obustronna pionowa zgadza się
ale doliczyłam się czegoś takiego..
lim x→−+
∞ f(x)/x = 0 = a
lim x→−+
∞ f(x)− ax= 0
a nie ma podanej asymptoty w y=0
jaki tu błąd jest ?
22 lut 12:13
PW: | | f(x) | |
Błąd w interpretacji granicy |
| − jeżeli jest ona zerem, to znaczyłoby, że może być |
| | x | |
asymptota pozioma o równaniu y = b. Takiej jednak nie ma, bo granica f(x) w −
∞ nie jest liczbą
skończoną b, co musiałaś wcześniej już ustalić badając funkcję.
22 lut 12:22
Alois~: czyli jak badam samo f(x) x→ − +∞ i wyjdzie mi +∞ lub −∞
to nie badam juz tych warunkow dla f(x)/ x i f(x) −ax ?
22 lut 12:30
PW: Gdy limf(x) jest stałą b, to mamy asymptotę poziomą i koniec.
Zajmujemy się teraz przypadkiem, gdy
limf(x) =
∞ lub limf(x) = −
∞,
czyli nie ma asymptoty poziomej.
| | f(x) | |
Jeżeli lim |
| = 0, to musiałaby być pozioma (a nie ma takiej). Wniosek − nie ma żadnej |
| | x | |
asymptoty − ani poziomej, ani ukośnej.
22 lut 12:38
Tomek: PW
Mógłbyś spojrzeć na moją granicę? Bo nie wiem jak ją obliczyć
22 lut 12:39
Alois~: czyli ja tu źle coś wyliczam pewnie:
| | x | | 1 | | 1 | |
lim x→ − +∞ |
| * |
| = lim x→ − +∞ |
| = 0 |
| | (x−2)3/2 | | x | | (x−2)3/2 | |
| | x | | 1 | |
lim x→ − +∞ |
| = lim x→ − +∞ |
| = 0 |
| | (x−2)3/2 | | 3/2 (x−2)1/2 | |
może ja błędnie stweirdzam że
3√∞ to też
∞ ?
22 lut 12:51
PW: Liczysz dobrze. Wcześniej musiałaś policzyć, że
limf(x) = −
∞
x→−
∞
oraz
lim f(x) = +
∞
x→+
∞
Na pewno więc nie ma asymptot poziomych.
Badając granice
x→+−
∞
dochodzisz do wniosku, że mogłaby być asymptota o równaniu 0•x +b (pozioma). Ale jej nie ma −
koniec liczenia, nie ma asymptot − ani ukośnej, ani poziomej.
Zauważ, że funkcja "z grubsza rzecz biorąc" dla dużych x ma przebieg jak
a więc asymptot nie powinna mieć.
22 lut 13:02
Alois~: a mi własnie wszędzie 0 wychodzi nawet tam gdzie podajesz −∞ i +∞
i nie moge dojść czemu
22 lut 13:09
Alois~: dobra chyba mam mój błąd...
niewymierność jak usunęłam to wychodzi już x 3√(x−2)2 czyli ∞ wychodzą
22 lut 13:13
Alois~: 
dzięki
PW
22 lut 13:13