matematykaszkolna.pl
przebieg zmiennosci Alois~: bardzo proszę o wskazanie błędu asymptoty
 x 
f(x) =

3(x−2)2 
x=2 obustronna pionowa zgadza się ale doliczyłam się czegoś takiego.. lim x→−+ f(x)/x = 0 = a lim x→−+ f(x)− ax= 0 a nie ma podanej asymptoty w y=0 jaki tu błąd jest ?
22 lut 12:13
PW:
 f(x) 
Błąd w interpretacji granicy

− jeżeli jest ona zerem, to znaczyłoby, że może być
 x 
asymptota pozioma o równaniu y = b. Takiej jednak nie ma, bo granica f(x) w − nie jest liczbą skończoną b, co musiałaś wcześniej już ustalić badając funkcję.
22 lut 12:22
Alois~: czyli jak badam samo f(x) x→ − + i wyjdzie mi + lub − to nie badam juz tych warunkow dla f(x)/ x i f(x) −ax ?
22 lut 12:30
PW: Gdy limf(x) jest stałą b, to mamy asymptotę poziomą i koniec. Zajmujemy się teraz przypadkiem, gdy limf(x) = lub limf(x) = −, czyli nie ma asymptoty poziomej.
 f(x) 
Jeżeli lim

= 0, to musiałaby być pozioma (a nie ma takiej). Wniosek − nie ma żadnej
 x 
asymptoty − ani poziomej, ani ukośnej.
22 lut 12:38
Tomek: PW Mógłbyś spojrzeć na moją granicę? Bo nie wiem jak ją obliczyć
22 lut 12:39
Alois~: czyli ja tu źle coś wyliczam pewnie:
 x 1 1 
lim x→ − +

*

= lim x→ − +

= 0
 (x−2)3/2 x (x−2)3/2 
 x 1 
lim x→ − +

= lim x→ − +

= 0
 (x−2)3/2 3/2 (x−2)1/2 

[

] = [

]
 3  
może ja błędnie stweirdzam że 3 to też ?
22 lut 12:51
PW: Liczysz dobrze. Wcześniej musiałaś policzyć, że limf(x) = − x→− oraz lim f(x) = + x→+ Na pewno więc nie ma asymptot poziomych. Badając granice
f(x) 

x 
x→+− dochodzisz do wniosku, że mogłaby być asymptota o równaniu 0•x +b (pozioma). Ale jej nie ma − koniec liczenia, nie ma asymptot − ani ukośnej, ani poziomej. Zauważ, że funkcja "z grubsza rzecz biorąc" dla dużych x ma przebieg jak
 x 

= x1/3,
 3x2 
a więc asymptot nie powinna mieć.
22 lut 13:02
Alois~: a mi własnie wszędzie 0 wychodzi nawet tam gdzie podajesz − i + i nie moge dojść czemu
22 lut 13:09
Alois~: dobra chyba mam mój błąd... niewymierność jak usunęłam to wychodzi już x 3(x−2)2 czyli wychodzą
22 lut 13:13
Alois~: emotka dzięki PW
22 lut 13:13