trygonometria
jinx: cześć, znalazłem rozwiązania zadania: cos4x−sin4x=sin4x, które się rozwiązuje tak:
(cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)=2 sin2xcox2x
ale nie rozumiem poniższego przekształcenia
(cos2x−sin2x) − 4sinxcosx(cos2x−sin2x) =0
skąd się tu wziął iloczyn
ja bym to zrobił tak:
(cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)−4sinxcosx=0
(cos2x−sin2x)−4sinxcosx=0 ale nie wiem, co później zrobić, by mieć postać
(cos2x−sin2x) − 4sinxcosx(cos2x−sin2x) =0 wiem, że pierwszy nawias to 1 tryg
22 lut 12:09
PW: Oni zrobili taK'
− po lewej stronie jest czynnik (cos2x+sin2x) = 1 (pominęli go), lewa stron jest równa
cos2x−sin2x
− po prawej stronie jest:
sin2x = 2sinxcosx
oraz
cos2x = cos2x−sin2x
− po wymnożeniu czynników po prawej dostali
2•2sinxcosx•(cos2x−sin2x)
czyli
4sinxcosx(cos2x−sin2x)
22 lut 12:29
jinx: dzięki za odpowiedź,
po wyliczeniu wychodzi mi
(2cos
2x−1)(1−2sin2x)=0
z drugiego nawiasu dobry wynik mi wychodzi, ale z pierwszego gdzieś coś pomyliłem się, bo
wychodzi mi coś takiego
| | 1 | |
2 cos2x=1, więc cos2x= |
| |
| | 2 | |
| | −√2 | | √2 | | −π | |
cosx= |
| lub cosx = |
| czyli x= |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | 3π | | −3π | |
lub x= |
| + 2kπ lub x= |
| + 2kπ lub x= |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
22 lut 13:12
jinx: czy ktoś mógłby pomóc?
22 lut 13:21
Aga1.: Wypisz sobie po kilka rozwiązań z Twojej odp. i
kilka rozwiązań z odp. z książki i porównaj, czy wychodzi Ci to samo.
22 lut 17:13