.
Piotr 10: Zdarzenia losowe A,B są zawarte w Ω oraz P(A∩B')=0,7. Wykaż, że P(A'∩B) ≤ 0,3.
P(A∩B')=P(A) − P(A∩B) =0,7
P(A'∩B)=P(B) − P(A∩B)
P(A)=0,7+P(A∩B)
P(A∪B)=P(A)+P(B) −P(A∩B)
P(A)+P(B) −P(A∩B) ≤ 1
0,7+P(A∩B)+P(A'∩B) ≤ 1
P(A∩B)+P(A'∩B) ≤ 0,3
Jeśli P(A) − P(A∩B) =0,7, to P(A∩B) ≥ 0 ⋀ P(A∩B) ≤ 0,3
Zatem P(A'∩B) ≤ 0,3
Może ktoś sprawdzić ?
22 lut 09:59
zawodus:
22 lut 12:32
zawodus: Jest ok, ale Można szybciej
22 lut 12:33
Piotr 10: To pokaż inna metodę, bo patrzyłem rozwiązania CKE to dzwiny sposób, niezrozumiały dla mnie
bardzo.
22 lut 13:01
Piotr 10: A tak w ogóle dzięki za sprawdzenie
22 lut 13:04
Bogdan:
Np. tak:
P(A∩B') + P(A∩B) + P(A'∩B) = P(A∪B) ≤ 1 ⇒ 0,7 + P(A'∩B) ≤ 1 ⇒ P(A'∩B) ≤ 0,3
22 lut 13:14
Piotr 10: Bogdan przyjąłeś w obliczeniach, że P(A∩B) = 0 ?
22 lut 13:47
zawodus: Napiszę potem krótkie Rozwiązanie
22 lut 15:16
zawodus: Sposób I
A∩B'⊂B' ⇒P(A∩B')≤P(B') ⇒0,7≤P(B')⇒* P(B)≤0,3
A'∩B⊂B ⇒P(A'∩B)≤P(B)⇒ P(A'∩B)≤*0,3 ckd
Sposób II
Zdarzenia A'∩B i A∩B' są rozłączne.
Mamy zatem:
P((A'∩B) ∪ (A∩B')) ≤1 ⇒P(A'∩B)+P(A∩B')≤1 ⇒ P(A'∩B)+0,7 ≤1 ⇒P(A'∩B)≤0,3 ckd
22 lut 16:24
Piotr 10: Spoko
zawodus takie rozwiązania są w CKE, ale za bardzo nie rozumiem tego, więc wole przy
swoim zostać
22 lut 19:28
Saizou : sposób z zawieraniem się zbiorów jest najszybszy jak dla mnie
22 lut 19:30
Piotr 10: Chodzi Ci o rozwiązania zawodusa ?
22 lut 19:31
Saizou : tak, ten sposób I
22 lut 19:32
Piotr 10: no ciekawy sposób xd
22 lut 19:32
Saizou : ja się jeszcze nie spotkałem z zadaniem maturalnym, którego nie można by rozwalić z zawierania
się zbiorów xd
22 lut 19:34
zawodus: Piotr czego nie rozumiesz?
22 lut 19:34
Piotr 10: I sposób to już rozumiem
22 lut 19:35
zawodus: A drugi?
22 lut 19:36
Piotr 10: Później fizykę robię teraz
22 lut 19:39