| cos2x | 1 − sin2x | |||
2. ∫ctg2x dx = ∫ | dx = ∫ | dx = | ||
| sin2x | sin2x |
| 1 | 1 | |||
= ∫( | − 1) dx = ∫( | − ∫dx = −ctgx − x | ||
| sin2x | sin2x |
| t | ||
4. ∫ctgx dx = | ctgx = t | = − ∫ | dt = | |
| 1 + t2 |
| dt | ||
| dx = − | | | |
| 1 + t2 |
| t | 1 | 1 | 1 | |||||
= − ∫ | dt = | 1 + t2 = m | = − | ∫ | dm = − | ln(m) = | ||||
| 1 + t2 | 2 | m | 2 |
| 1 | ||
| t dt = | dm | | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | cos2x | |||||
= − | ln (1 + t2) = − | ln (1 + ctg2x) = − | ln (1 + | ) = | ||||
| 2 | 2 | 2 | sin2x |
| 1 | sin2x + cos2x | 1 | 1 | |||||
= − | ln ( | ) = − | ln ( | ) = | ||||
| 2 | sin2x | 2 | sin2x |
| 1 | ||
ln ( | )−1/2 = ln(sinx) | |
| sin2x |
| 1 | 1 | |||
= −x2 − x*ctgx + | x2 + 4. = − | x2 − x*ctgx + ln(sinx) | ||
| 2 | 2 |
| cosx | (sinx)' | |||
∫ctgxdx = ∫ | dx = ∫ | dx = ln|sinx| + c. | ||
| sinx | sinx |
| cos2x | 1−sin2x | 1 | ||||
ctg2x = | = | = −1 + | . | |||
| sin2x | sin2x | sin2x |
| x | ||
∫x*ctg2xdx = ∫(−x+ | )dx = −12x2 − ∫x(ctgx)'dx = −12x2 − xctgx+∫ctgxdx = | |
| sin2x |
− między innymi po to to robię, żeby ktoś przypomniał mi proste drogi −
gdybyś Trivial tego elaboratu nie zobaczył to pewnie byś się nawet nie pochylił nad tym
zadankiem − a tak i wilk syty i .... Damian może pogłówkować o co biega no i ja sem happy