sin sin sin ...
Trivial:
Zadanko maturalne.
Pokazać, że dla x + y + z = π zachodzi
(sin2x + sin2y + sin2z)2 = 2(sin4x + sin4y + sin4z) + 4sin2(x)sin2(y)sin2(z)
22 lut 00:56
Ajtek:
Nie chce mi się

.
22 lut 00:57
siema: wyszło mi 1
22 lut 01:28
Trivial: Żaden maturzysta się nie skusi?
22 lut 12:57
zawodus: Ja nie maturzysta

ale pewnie bym coś próbował przekształcać a potem wykorzystał to info o pi

Pewnie się szybko liczy jakimś mykiem
22 lut 13:00
Trivial: Może istnieje jakiś myk. Szczerze mówiąc nie próbowałem.
22 lut 13:09
52: Podbijam.
Próbowałem nic nie przychodzi do głowy.
22 lut 19:36
zombi: Trivial a dużo liczenia?
22 lut 19:42
Saizou : można też wykorzystać że jest to suma miar kątów w dowolnym trójkącie
22 lut 19:48
zombi: albo ew. to, że sinz = sin(π−(x+y)) = sin(x+y)
22 lut 19:57
Trivial: Mam dowód! Jakieś 7 linijek.
22 lut 21:01
Ajtek:
Saziou, to może być zbyt uproszczone założenie z tym Δ.
22 lut 21:26
Saizou : Ajtek masz absolutną rację, nigdzie nie jest powiedziane że są to dodatnie kąty
22 lut 21:32
Ajtek:
Saizou, za panczenistów

.
22 lut 21:33
Saizou : i panczenistki
22 lut 21:34
Ajtek:
Pisząc "panczenistów" miałem na myśli obie drużyny
22 lut 21:37