Obliczanie całki nieoznaczonej
Domel: Może ktoś wyjaśnić dlaczego na wolframie i w opisie
(np.
https://matematykaszkolna.pl/forum/238438.html)
| | 6 | | x | | x | |
∫ |
| = 6*arcsin |
| a nie √6*arcsin |
| |
| | √6−x2 | | √6 | | √6 | |
Gdzie robię błąd:
| | 6 | | 6 | | 6 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| * ∫ |
| = |
| | √6−x2 | | √6(1−(x2/6) | | √6 | | √1−(x2/6) | |
| | 1 | | x | |
= √6 ∫ |
| = √6 * arcsin |
| |
| | √1−(x/√6)2 | | √6 | |
21 lut 23:32
MQ: bo robisz nieświadomie podstawienie t=x/√6, więc dt=dx/√6
21 lut 23:36
Mila:
robimy podstawienie :
x=
√6t, dx=
√6dt
| | 6*√6dt | | 6*√6 | |
∫ |
| =∫ |
| dt=6arcsint= |
| | √6−6t2 | | √6*√1−t2 | |
21 lut 23:38
Domel: Patrzyłem akurat na inne zadanka ale widzę, że na was zawsze można polegać i... nawet zrozumieć
wyjaśnienie
22 lut 00:02