wielomian
Kicia: rozłóż na czynniki wielomian w(x)=(x2+2x)2+4(x2+2x)−12
czy umie ktoś to rozłożyć na czynniki ?
proszę o podpowiedź
21 lut 22:39
Saizou : też to potrafisz, zrób podstawienie t=x2+2x
21 lut 22:41
Kicia: ojejku no faktycznie dzięki

!
21 lut 22:42
Eta:
(x2+2x)2+4(x2+2x) +4 −16 = (x2+2x+2)2−16= (x2+2x+2+4)(x2+2x+2−4)=...
21 lut 22:44
Saizou : Eta ja to wiem, ty to też wiesz, ale dla Kici chyba łatwiej przez podstawienie xd
21 lut 22:45
Eta:
Wiem
21 lut 22:46
Ja: podstaw
x2+2x=t
w(t)=t2+4t−12
Δ=64
√Δ=8
t1=−6
t2=1
w(t)=(t+6)(t−1)
w(x)=(x2+2x+6)(x2+2x−1)
drugi trójmian kwadratowy można jeszcze rozłożyć na czynniki liniowe
21 lut 22:51
Kicia: bardzo bardzo dziękuję!
21 lut 22:52
Kicia: tego mi było trzeba

pozdrawiam
21 lut 22:53
Eta:
t
2=
2 popraw
21 lut 22:57
Ja: Dzięki za korektę
21 lut 22:59
Antek: Dobry wieczor
Eta .

Ty kiedys podawalas sposob rozkaldu wielomian stopnia czwartego na trojmiany
czy mozesz go jeszce raz przedstawic abym mogl go sobie zapisac w notatkach
Moze wymysl sama przyklad . dziekuje
21 lut 23:00
Kicia: podpinam się pod Antka sama chciałabym mieć taką ciekawostkę w swoich notatkach
21 lut 23:02