geometria
andrzej: hej, mam problem z tym zadaniem, nie wiem jak się za to zabrać

Dana jest prosta x – y +4=0 i punkt A=( 2, 3). Znajdź współrzędne obrazu punktu A w symetrii
względem danej prostej
21 lut 22:28
andrzej: należy obliczyć odległość punktu A od tej prostej? następnie za pomocą też tego wzoru obliczyc
współrzędne odbicie punktu A?
21 lut 22:31
Antek:

Prosta A
1 A jest prostopadla do y=x+4 i I S jest srodkiem odcinka A
1A
21 lut 22:34
andrzej: no to mam prostą prostopadłą, która przechodzi przez ten punkt A = y = −x +5, ale jak wyznaczyć
współrzędne A1 ?
21 lut 22:39
Janek191:
Najpierw znajdź punkt wspólny tych prostych − S
21 lut 22:41
Antek: Punkt S to punkt przecie cia sie tych prostych wiec go wyznacz
| | xa+xa1 | |
Potem masz wzor na srodek odcina xs= |
| i wyznacz z tego xa1 |
| | 2 | |
| | ya+ya1 | |
To samo ys= |
| i wyznacz z tego ya1 |
| | 2 | |
21 lut 22:43
andrzej: ze wzoru na współrzędne środka odcinka nie mogę skorzystać bo przecież nie znam drugiej
współrzędnej
21 lut 22:44
Antek: Wlacz myslenie albo idz spac
| | xa+xa1 | |
xs= |
| to 2xs=xa+xa1 to xa1= |
| | 2 | |
21 lut 22:46
Antek: Jutro bedziesz trzezwiej myslal
21 lut 22:47
andrzej: dzieki
21 lut 22:48
Antek: OK
21 lut 22:52