geometria
kamila: mógłby ktoś podpowiedzieć mi jak to obliczyć?
Oblicz długość wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka B, jeśli A=( − 3, 2), B=( 4,
−1), C=(2,5).
21 lut 22:08
Marcin: Wyznaczasz równanie prostej AC. Później liczysz ze wzoru odległość od prostej punktu B.
21 lut 22:12
Alfa: np. skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej
gdzie:
h − szukana odległość
B − punkt występujący we wzorze
pr. AC − prosta występująca we wzorze zapisana w postaci ogólnej
21 lut 22:13
kamila: dziękuję wysokośc h wyszła mi w przybliżeniu 6,17
21 lut 22:22
Janek191:

h = I BD I
A = ( − 3 ; 2) , B = ( 4; − 1)
C = ( 2; 5)
Prosta AC
y = a x + b
2 = −3a + b
5 = 2 a + b
−−−−−−−−−−−−−
5 − 2 = 5a
5a = 3
a = 0,6
b = 5 − 2a = 5 − 1,2 = 3,8
y = 0,6 x + 3,8 − postać kierunkowa równania pr AC
−−−−−−−−−
0,6 x − y + 3,8 = 0 / * 10
6 x − 10 y + 38 = 0 − postać ogólna pr AC
−−−−−−−−−−−−−
h obliczymy z wzoru na odległość punktu B od prostej AC :
| | I 6*4 − 10*(−1) + 38 I | |
h = |
| |
| | √62 + (−10)2 | |
| | I 24 + 10 + 38 I | | 72 | | 72 | | 36 | |
h = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √36 + 100 | | √136 | | 2√34 | | √34 | |
21 lut 22:37
pigor: ..., najlepiej z porównania 2−óch wzorów na pole Δ
np. z tw. cosinusów cosα i mamy pole itp.
np. |BC|h=36 i |BC|= √34 ⇒ h= 36:√34 ≈ 6,2
21 lut 23:11