∫ex ln(x)dx
| 1 | ||
f=ln(ln t) f'= | ||
| t*ln t |
| 1 | 1 | |||
Mamy ∫ ln(ln t) dt = t*ln(ln t) − ∫t* | dt = t*ln(ln t)−∫ | dt | ||
| t*ln t | ln t |
| 1 | ||
Rozpatrzmy: ∫ | dt | |
| ln t |
| 1 | ||
dm= | dt | |
| t |
| 1 | 1 | |||
Dostajemy: ∫ | dt = ∫ | *em dm | ||
| ln t | m |
| 1 | ||
∫ | *em dm | |
| m |
| 1 | ||
f=ln m f'= | ||
| m |
| 1 | ||
Mamy ∫ | *em dm=ln(m)*em − ∫ln(m)*em dm | |
| m |
(mam nadzieję
)
| ex | ||
∫ex lnx dx = ex*lnx − ∫ | dx | |
| x |
| ex | 1 | |||
∫ | dx = dół = ∫ | dt | ||
| x | ln t |
| 1 | x | 1 | x | 1 | ||||||
Weźmy tą ∫ | dx = | − ∫ − | dx = | + ∫ | dx | |||||
| ln x | ln x | ln2x | ln x | ln2x |
| 1 | x | 2 | 1 | x | ||||||
Mamy ∫ | dx = | − ∫ | *2lnx* | * x dx = | − | |||||
| ln2x | ln2x | ln3x | x | ln2x |
| 4 | ||
∫ | dx | |
| ln2x |
| 1 | 1 | x | ||||
Czyli ∫ | dx = | * | dx (czy aby na pewno?) | |||
| ln2x | 5 | ln2x |
| 1 | t | 1 | t | |||||
Wtedy ∫ | dt = | + | * | |||||
| ln t | ln t | 5 | ln2t |
| ex | 1 | ex | 1 | ex | ||||||
∫ | dx= ∫ | dt = | + | * | ||||||
| x | ln t | x | 5 | x2 |
| ex | 1 | ex | ||||
Czyli: ∫ex lnx dx= exlnx − | + | * | . | |||
| x | 5 | x2 |
| ex | ||
∫ ex ln I xI dx = ex *ln I x I − ∫ | dx | |
| x |
| ex | x | x2 | x3 | |||||
∫ | dx = ln I x I + | + | + | + .... | ||||
| x | 1 * 1 ! | 2 *2 ! | 3* 3 ! |
. Taka moja wesoła twórczość
A to nie ma jakiegoś wyniku w postaci funkcji elementarnych?
| ex | ||
∫exlnxdx = exlnx − ∫ | dx = exlnx − Ei(x) + c | |
| x |
Może dlatego, że wiele ich nie widziałem
Ciekawe, gdzie zrobiłem błąd
| h | b−a | |||
∫ab f(x)dx ≈ | (f(a) + 4f(a+h) + f(b)), h = | . | ||
| 3 | 2 |
| 1 | ||
∫12 exlnxdx ≈ | (0 + 4e1.5ln(1.5) + e2ln2) ≈ 2.06506 | |
| 6 |
| 1 | ||
Z błędem E = − | h5f(4){ξ) ξ∊[a,b] | |
| 90 |
| 14 | ||
|E| < | ≈ 0.00486 | |
| 90*25 |