pomocy
lala: | | a2 | | b2 | | c2 | |
Wykaż, że jeśli a+b+c = 0 i a,b,c ∊ R − {0} ⇒ |
| + |
| + |
| = 3 |
| | bc | | ac | | ab | |
21 lut 21:49
lala: podstawiłam a= −b−c, ale mi nie wychodzi...
21 lut 21:52
PW:
(x+y+z)3−(x3+y3+z3) = 3(x+y)(x+z)(y+z)
(ale Ty to sprawdź!).
21 lut 22:06
lala: nie bardzo wiem jak mam to wykorzystać
21 lut 23:07
zombi: To zadanie fajnie idzie z wielomianami i wzorami Vieta 3−go stopnia, ale jeśli nie znasz to
wykorzystaj metodę przedstawioną przez PW, podpowiedź jeszcze taka, zauważ że a+b = − c. PW
dał ci właściwie gotową odpowiedź.
21 lut 23:12
lala: tak, wiem już mi wyszło

Dzięki
21 lut 23:25