oblicz sumę odwrotnosci pierwiastków wielomianu.
lola: Twierdzenie. Jeśli x
1,x
2,x
3 są pierwiastkami rownania x3+bx2+cx+d =0, to
1) x
1 +x
2 +x
3 = −b
2) x
1 x
2 +x
3 x
3 +x
3 x
3 =c
3) x
1 x
2 x
3 =−d
Wiedząc, że równanie x
3−9x+4=0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste,
c)oblicz sume odwrotności pierwiastków tego równania
Proszę o krótkie wytłumaczenie jak i dlaczego
21 lut 21:42
bezendu:
| x1x2+x2x3+x2x3 | | c | | −9 | |
| = |
| = |
| =2,25 |
| x1x2x3 | | −d | | −4 | |
21 lut 21:47
lola: Nie rozumiem tego pierwszego zapisu... U{1}[{x1 ...?
21 lut 21:50
bezendu:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| tak miał być ale wcisnąłem zamiast { [ |
| x1 | | x2 | | x3 | |
21 lut 21:53
lola: Tw.2) x1 x2 + x2 x3 + x1 x3 =c
Przepraszam za ten błąd
21 lut 21:53
21 lut 21:54
lola: No ale jakim sposobem to jest odwrotnosc?
21 lut 21:54
bezendu:
''oblicz sumę odwrotności pierwiastków tego równania''
21 lut 21:55
lola: Ok, wiem że odwrotnosc to 1 przez x.
Ale dlaczego wychodzi tw.2 przez tw.3?
21 lut 21:56
Mila:
x
3−9x+4=0
b=0
c=−9
d=4
x
1+x
2+x
3=0
x
1 x
2 +x
1 x
3 +x
2 x
3=−9
x
1*x
2*x
3=−4
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| x1 | | x2 | | x3 | |
| | x2*x3+x1*x3+x1*x2 | |
= |
| = |
| | x1*x2*x3 | |
21 lut 21:57
lola: Czaje

!
21 lut 21:57
lola: Dzięki wszystkim
21 lut 21:58
Antek: A studentka nie wie jak sie sprowadza do wspolnego mianownika
21 lut 21:58
bezendu:
Antek jaka studentka ?
To zadania jest ze zbioru kiełbasy, a na studiach tego zbioru nie przerabiają.
21 lut 21:59
lola: Maturzystka i wszystko umiem. Wyobrażam sobie

po prostu gorszy dzień, cięższy łeb.
21 lut 22:01
lola: Wypraszam*
21 lut 22:01
Antek: To maturzystko powodzenia na maturze
21 lut 22:03
lola: Dziękuję!
21 lut 22:05