matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoże ktoś ?
Matematurzysta:
Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość stożka. α − kąt rozwarcia stożka l − tworząca stożka
21 lut 21:30
Ajtek:
Wysokość i promień znajdziesz przy pomocy f. trygonometrycznych
.
21 lut 21:32
dero2005:
d
2
= 2l
2
− 2l
2
cosα
√
2l
2
(1−cosα)
l
r =
=
√
2(1−cosα)
=
2
2
P
c
= πr(r+l) = h =
√
l
2
−r
2
=
πr
2
*h
V =
=
3
albo r = l*sin
α
2
= itd
22 lut 07:37