Justyna: Do ponumerownia stronnic pewnej ksiazki uzyto 6289 cyfr. Ile stron ma ta ksiazka?
9 paź 20:55
Jakub: Na pewno dobrze napisałaś liczbę cyfr książki czyli 6289?
9 paź 21:58
j: tak napewno.
9 paź 22:13
kolin: cieżkie
9 paź 22:17
Jakub: Dobra coś mi się pokręciło. Rozwiązanie jest takie.
9 - tyle jest stron z numerami jednocyfrowymi (9 cyfr wykorzystano)
90 - tyle jest stron z numerami dwucyfrowymi (90*2=180 cyfr wykorzystano)
900 - tyle jest stron z numerami trzycyfrowymi (900*3=2700 cyfr wykorzystano)
6289 - (9+180+2700) = 6289 - 2889 = 3400 - tyle cyfr wykorzystano na strony o numerach
czterocyfrowych. Tych stron jest 3400:4 = 850.
Wszystkich stron jest więc 9 + 90 + 900 + 850 = 1849
9 paź 22:21
b.: Nie wiadomo, ile ma, bo nie wiadomo, ile stron jest nieponumerowanych
10 paź 19:56