geometria analityczna
basia: W prostych o równaniach x – y + 2 = 0 i x + 2y – 7 = 0 zawierają się dwa boki
równoległoboku. Proste zawierające pozostałe boki przecinają się w punkcie A= ( 8, 3).
Wyznacz równania tych prostych. Oblicz obwód i pole tego równoległoboku.
21 lut 21:22
basia: pomoże ktoś mi w tym zadanku?
21 lut 21:31
Marcin:
y=x+2 −>równoległa do niej przechodząca przez A=(8,3)
| | x | | 7 | |
y=− |
| + |
| −> −>równoległa do niej przechodząca przez A=(8,3) |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 21:39
zuza: a nie czasem te dwie proste są do siebie prostopadłe?
21 lut 21:43
Antek:

Do tego zadania najwazniejszy jest rysunek
x−y+2=0 y=x+2
narusuj te proste na ukladzie wspolrzednym i zaznacz ten punkt A
| | −x+7 | |
czarny to y=x+2 zielony y= |
| |
| | 2 | |
Nastepnych dwoch prostych nie narysuje dokladnie bo niechce mi sie liczyc ich rownan ale
zaznacze je na rusunku aby pokazac co dalej dzialac
| | −x+7 | |
Wiadomo prosta AD jest rownolegla do y=x+2 a prosta Ab jest rownolegla do y= |
| |
| | 2 | |
Mysle ze teraz wszystko juz widac
21 lut 21:45
zuza: równania tych pozostałych prostych to y = x −5 oraz y=−0,5x + 7 tak?
21 lut 21:46
Marcin: Które?
21 lut 21:46
zuza: tak tak dziękuję
21 lut 21:47
Antek: Zuza jeski sie chcesz przekonac to policz kat pomiedzy tymi prostymi . jest na to wzor
21 lut 21:47
Marcin: Antek, ale to widać z samych współczynników stojących przed x
21 lut 21:49
Antek: Marcin zgadza sie ale nauki nigdy nie za wiele
21 lut 21:55
Marcin: No wiadomo. Uczyć się trzeba
21 lut 21:57
Antek: Podziekowala ale czy wyznaczyla obwod i pole tego rownolegloboku ?
21 lut 22:00
Marcin: No ja mam taką nadzieję
21 lut 22:07