zadanko
zawodus: zadanie dla maturzystów
Kiedyś natknąłem się na fajne zadanko z pewnego konkursu

Załoga złożona ze 175 robotników miała zbudować w określonym terminie odcinek autostrady A4.
Po 30 dniach wspólnej pracy okazało się, że trzeba poprawić oddany wcześniej odcinek autostrady
A2. Dlatego codziennie zabierano do tego zadania kolejnych 3 robotników, wskutek czego prace
przy budowie autostrady A4 zakończono z 21‑dniowym opóźnieniem. W jakim czasie planowano
pierwotnie wybudować dany odcinek autostrady A4?
21 lut 21:00
Saizou : zawodus zadanko typowo konkursowe
21 lut 21:00
jerey: to jest na podstawe?
21 lut 21:02
zawodus: ale poziom trudności maturalny
21 lut 21:02
zawodus: tak to z poziomu podstawowego
21 lut 21:02
Hajtowy:
P − planowany czas ukończenia pracy
{175−3=172
{175*30 + 172(P+21)=175P
Tędy droga wiedzie czy może inaczej coś?
21 lut 21:16
Hajtowy:
P = 2954 dni − to coś niedużo ponad 8 lat

Nie za dużo? xd
Chyba coś zepsułem
21 lut 21:18
Piotr 10: To tak jak u nas

, budowa autostrad 10 lat
21 lut 21:19
zawodus: Trochę za dużo

Z tego co pamiętam to wynik to coś około 60 dni rozwiązanie musiałbym od nowa pisać
21 lut 21:20
Piotr 10: pewnie trzeba do tego zadania funkcje wymierna zastosowac ; d
21 lut 21:21
zawodus: Ja czekam na ładne rozwiązanie, a nie na pomysły
21 lut 21:23
Piotr 10: zawodus ja to mam ferie xD. Te zadanie kojarzy mi się z ojcem i synem z jabłkami,
Hajtowy pamiętasz D:?
21 lut 21:24
Hajtowy: zawodus ile ma wyjść?
21 lut 21:25
Hajtowy: Piotrze pewnie, że pamiętam. Tak samo powalone xd
21 lut 21:25
Piotr 10: Tutaj trzeba zapewne podobnie. Ja to idę, do swoich innych obowiązków

. Cześć
21 lut 21:26
MQ: Podpowiedź: ciąg arytmetyczny
21 lut 21:27
Marcin: Witajcie maturzyści

Też piszecie we wtorek próbną maturę?
21 lut 21:31
Saizou : ja nic o niczym nie wiem
21 lut 21:38
miecio: Ja też nie
21 lut 21:40
Marcin: A ja piszę. (Jestem z podkarpacia, ale piszemy jakąś maturę z Lublina)
21 lut 21:43
zawodus: Ktoś próbuje to zrobić?
22 lut 19:35
Uczę się: Ja to czytam, czytam to zadanie i doszedłem do czegoś takiego:
r=−3
a1=175
ale czy to dobre oznaczenia? ciężko powiedzieć
22 lut 19:44
zawodus: pewien postęp jest
22 lut 19:47
Saizou :
ja myślałem nad wykorzystaniem
| 1 | |
| wydajność 175 ludzików |
| x | |
| | 1 | |
po 30 dniach wykonają oni pracę |
| *30 |
| | x | |
| | x−30 | |
wiec zostanie do zrobienia |
| |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
− po pierwszym dniu |
| − |
| |
| | x | | y | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− po drugim dniu |
| − |
| − |
| |
| | x | | y | | y | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− po trzecim dniu |
| − |
| − |
| − |
| |
| | x | | y | | y | | y | |
dla n−tego dnia mamy
22 lut 20:04
zawodus: i co dalej?
22 lut 20:41
Saizou : i teraz zsumować te dni
czyli mamy ciąg arytmetyczny
| | | | | | 1 | | n+1 | |
Sn= |
| n= |
| n=( |
| − |
| )n |
| | 2 | | 2 | | x | | 2y | |
i dalej nie mam pomysłu
22 lut 20:49
zawodus: Pomysł piekielny

to zadanie jest dla ludków z podstawy

Chyba nigdy na budowie nie
pracowałeś

Myśl dalej

(inna droga)
23 lut 09:51