Maturalne
Hajtowy:

Punkt "C" jest zaznaczony poglądowo, bo ABC ma być prosty a "C" ma leżeć na osi OX.
TREŚĆ
Punkty A=(−9;−3) i B=(5;5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB jest
przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi OX
Policzyłem sobie prostą AB oraz odległość odcinka |AB| − bo nie wiem wgl co w tym zadaniu
zrobić i jak je ruszyć. Nie lubię brył ani geometrii

prosta AB:
y=ax+b
−3=−9a+b
5=5a+b
−8=3a
| | 40 | | 15 | | 40 | | 25 | |
b=5− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
|AB| =
√(5+9)2+(5+3)2=
√142+82=
√260=2
√65
21 lut 20:43
Hajtowy: Proszę o najkrótszy i najłatwiejszy sposób na ruszenie tego zadania, bo wgl nie mam zielonego
pojęcia jak się za to zabrać.
21 lut 20:46
bezendu:
Z twierdzenia pitagorasa skorzytsaj
21 lut 20:47
Hajtowy: AB
2=AC
2+BC
2
Ale ja danych tu ni mam
21 lut 20:48
bezendu:
Jak to nie masz danych ? Wszystko masz.skoro punkt c leży na osi OX to ma współrzędne (xc,0)
Teraz jasne?
21 lut 20:52
Saizou : z warunku prostopadłości wektorów
piszę bez strzałek
v=[a:b] i u=[c

]
v⊥u→a*c+b*d=0
21 lut 20:52
Saizou : oczywiście u=[c: d]
21 lut 20:53
Hajtowy:
Fajnie, że jestem w maturalnej klasie a mam zaćmienie mózgu

AB
2=260
AC
2 = ...
BC
2 = ...
21 lut 20:53
Hajtowy: Saizou nie umiem wektorów − nie uczono mnie.
21 lut 20:54
bezendu:
odcinek AC ma postać:
A=(−9,−3) C=(xc,0)
(−9−xc)2+(−3)2
Odcinek BC
(5−xc)2+52
21 lut 20:56
Saizou : ale wg mnie to jest najkrótsza metoda xd
21 lut 20:57
bezendu: Wyznaczenie równania prostej AB jest zbędne.
21 lut 20:58
Eta:
wektory
21 lut 20:59
bezendu:
Eta 20:54
21 lut 21:00
Saizou : Eta już sugerowałem wektory xd
21 lut 21:01
Hajtowy:
260 = x
c2+ 18x
c + 81 + 9 + x
c2 − 10x
c + 25 + 25
260 = 2x
c2 + 8x
c + 140
2x
c2 + 8x
c − 120 = 0
x
c = −10 v x
c=6
x
c (−10;0) v x
c(6;0)
Dalej nie wiem zbytnio skąd te odcinki AC i BC Ci się wzięły ale policzyłem
21 lut 21:04
Hajtowy: Saizou albo Eta proszę o rozpisanie metodą wektorów − tylko tak jak dla przedszkolaka, może
bardziej mi to spasuje niż PITAGORAS
21 lut 21:05
bezendu:
To jest długość odcinka,przecież masz wzór w tablicach na długość odcinka ? Ja nic nowego nie
wymyśliłem, można jeszcze wersję z okręgiem, ale chyba trudniejsza od tej.
21 lut 21:06
Hajtowy: bezendu ja chyba mam totalne zaćmienie − ale kojarzę o czym mówisz
21 lut 21:08
bezendu: To niech lepiej Ci się rozjaśni

zrób sobie wszystkie zadania z zadania.info dotyczące
geometrii analitycznej
21 lut 21:09
Saizou :
no to liczymy
14(5−x)+8*5=0
70−14x+40=0
110=14x
21 lut 21:18
Mila:

Punkty A=(−9;−3) i B=(5;5)
AB− przeciwprostokątna.
1)
Srodek AB:
S=(−2,1)
|AS|=
√72+42=
√49+16=
√65
2)
Kreślimy okrąg o promieniu r=
√65 i środku S(−2,1) ( geometryczne wyznaczanie, konstrukcje
miałeś?)
∡ACB jest prosty jako wpisany w okrąg i oparty na średnicy.
(x+2)
2+(y−1)
2=65 równanie okręgu:
Algebraicznie:
Na osi x punkty: (x,0)
(x+2)
2+(0−1)
2=65⇔(x+2)
2=64
x+2=8 lub x+2=−8
x=6 lub x=−10
C
1(6,0)
C
2(−10,0)
21 lut 21:18
Hajtowy: Mila dziękuję za propozycję rozwiązania

Nie wpadłbym raczej na taki pomysł
21 lut 21:20
Hajtowy: Saizou coś Ci nie wyszło
21 lut 21:21
Mila:
Hajtowy, przecież masz te wiadomości o kącie wpisanym w okrąg.
21 lut 21:23
Saizou :
dla:
A(−9:−3)
B(5:5)
C(6:0)
a
AB*A
BC[N≠]]−1
wiec nie są prostopadłe xd
21 lut 21:28
Saizou : ale jestem głupi, nie doczytałem zadanie <głupi ja>
21 lut 21:29
Saizou :
poprawię metodę wektorową
(x+9)(x−5)−15=0
x
2+4x−45−15=0
x
2+4x−60=0
x
2+4x+4=64
(x+2)
2=64
lx+2l=8
x+2=8 lub x+2=−8
x=6 x=−10
21 lut 21:33
Mila:
Saizou
Bo ma być prostopadłe: AC⊥BC, i jest.
Źle zinterpretowałeś treść− AB to przeciwprostokątna, a prostopadłe są do siebie
przyprostokątne.
21 lut 21:35
Saizou : dlatego napisałem <głupi ja> ale już się poprawiłem xd
21 lut 21:36
Mila:
Wektorami jest najprościej.Trzeba wiedzieć jak obliczać współrzędne wektorów i iloczyn
skalarny.
21 lut 21:39
Saizou : nie wątpię w wektory a w siebie
21 lut 22:10