jerey:

A(−3,7)
B(1,−9)
C(2,−8)
znalezc rowanie okregu opisanego na trojkacie ABC
21 lut 20:13
jerey: jak cos takiego zrobic?
21 lut 20:14
bezendu:
układ równań musisz zrobić
21 lut 20:17
jerey: rown okregu: (x−a)2+(y−a)2=a2
podstawiam
(−3−a)2+(7−a)2=a2
(1−a)2+(9−a)2=a2
2(−a)2+(−8−a)2=a2
i rozwiazac ten układ czy jak?
21 lut 20:29
Antek: Sposob nr 1.
Wstawiasz wspolrzedne punktow A B i C do rownania okregu w postaci kanonicznej tj .
(x−a)2+(y−b)2=r2
Dostaniesz uklad 3 rownan do rozwiazania
Sposob nr 2
Z wlasnosci okregu wiadomo se symetralna dowolnej cieciwy okregu przechodzi przez jego srodek.
Wiec tak znajdujemy srodek odcinka Ab oraz wspolrzedne wektora AB ktory jest prostopadly do
symetralnej odcinka AB
Podobnie znajdujemy srodek odcinka BC i wspolrzedne wektora BC ktory jest prostopadly do
symetralnej BC
Napisz rownania symetralnych i wylicz ich punkt przeciecia jest to srodek S okregu
Odleglosc AS to promirn tego okregu .
czy wszystko jasne
21 lut 20:33
Antek: Jak chcesz rozwiazywac zadania jak nie znasz rownania okregu ?
21 lut 20:36
jerey: no jak zrobie układem rownan , ale podejme sie tez innym metod. zoabcze ktora metoda okaze sie
najprostsza
21 lut 20:37
jerey: znam, tam miało byc r
2 i b zamiast jednego a to z pospiechu
21 lut 20:37
Antek: Dobrze
21 lut 20:48