Czy to poprawny zapis rozwiązań układu równań?
ktosik: Rozwiązałem układ równań z wartością bezwzględną i mam pytanie odnośnie zapisu rozwiązań.
Rozwiązaniami są: x = 1 i y = 2, x = 1 i y = −2, x = −1 i y = 2, x = −1 i y = −2. Czy poprawny
jest inny(krótszy) zapis(w jednej klamerce umieszczam wszystko, nie tak jak u góry gdzie
musiałbym użyć 4 klamerek):
21 lut 20:11
pigor: ..., twój zapis nie jest czytelny, a nawet niepoprawny
proponuje np. tak :
odp. rozwiązaniem jest zbiór 4 par liczb (x,y) i x∊{−1,1}, y∊{−2,2}.
a jeśli już, to ja zapisuję tak (x,y)∊ { (1,2}, (−1,−2), (1,−2), (−1,2) }
21 lut 20:50
PW: Rozwiązaniem jest {−1, 1}×{−2, 2} − też zupełnie poprawny zapis (pod warunkiem ze obie strony
wiedzą co to jest iloczyn kartezjański).
21 lut 22:47