jerey: napisać rowanie prostej l przechodzącej przez punkt P=(2,6) i tworzącej z dodatnimi półosiami
układu wspołrzędnych trójkat o polu równym 24. doszedłem do:
niech A = (x
A, 0)
B(0, y
b)
rowanie prostej y=ax+b
wspołczynnik kierunkowy prostej
| | yb | |
rowanie prostej AB |
| przechodzi przez punkt P |
| | −xa | |
pole =24
i układ rowanan jednak odpowiedzm mi sie nie zgadza
21 lut 19:37
pigor: ... , lub np. tak szukam prostej w postaci kierunkowej
⇔
xa+yb=1 i (xy)=(2,6) i
12ab=24 i a>0 i b>0 ⇒
⇒
2a+
6b=1 /*ab i ab=48 ⇔ 2b+6a=ab i ab= 48 ⇔
⇔ ab=48 i 2b+6a=48 /:2 ⇔ ab=48 i b+3a=24 ⇔
⇔ (*)
b=24−3a i a(24−3a)=48 /:3 ⇒ a
2−8a+16=0 ⇔ (a−4)
2=0 ⇒
⇒
a=4 i z (*)
b=12, wtedy
x4 +
y12 =1 /*12 ⇔
⇔ 3x+y= 12 ⇔
x+y−12= 0 − szukana prosta w postaci ogólnej,
czyli
y=−3x+12 − ta prosta w postaci kierunkowej . ...
21 lut 21:28
pigor: ..., szukam prostej w postaci kierunkowej − przepraszam : nie tak miało być
ale tak : szukam prostej w postaci odcinkowej ...
21 lut 21:31
Eta:
A żal

........ że teraz w szkole nie podają postaci
odcinkowej prostej

dla
pigora
21 lut 23:17