wykaż, że:
mathnull: (√2−1):(√2+1)
21 lut 19:26
Eta:
Co chcesz wykazać?
21 lut 19:28
Antek: i co dalej ?
21 lut 19:29
21 lut 19:31
mathnull: = 3√5√2−7:3√5√2−7
przypadkiem dodałem nie dokończając
21 lut 19:32
mathnull: próbowałem przekształcić jakoś prawą stronę, ale coś nie bardzo chce mi wyjść
21 lut 19:33
Antek: to co napiales to prawa strona =1
21 lut 19:36
mathnull: (√2−1):(√2+1) = 3√5√2 −7:3√5√2 +7
21 lut 19:38
mathnull: kolejny błąd, sorki, ale ze mnie
21 lut 19:40
mathnull: prawą stronę ciężko mi rozpisać, siedzę z tym dobre 20 min
21 lut 19:41
Antek: 3√5√2−7=√2−1 (bo (√2+1)3= 2√2−6+3√2−1=5√2−7
tak samo 3√5√2+7=√2+1
21 lut 20:00
mathnull: dzięki Antek, takem myślał, ale podstawiłem
√2 − 1 do wzoru na różnicę sześcianów ( ni=e wiem
jakim cudem) co wprowadziło mnie w błąd

więc zrezygnowałem z nast. próby rozwiązywania tego
21 lut 20:09
Antek:
21 lut 20:11