Pochodne Funkcji
edyta3: oblicz pochodne funkcji
a) (3x2+2x−1)'
b) ( (x+x2)/√x2
w b pier 5 stopnia
21 lut 18:24
21 lut 18:47
Janek191:
a) ( 3 x
2 + 2 x − 1) ' = 3*2x + 2 = 6x + 2
b) Korzystamy z wzoru na pochodną ilorazu dwóch funkcji
| | x + x2 | | ( 1 + 2x)*5√x2 − ( x + x2)*25 x− 35 | |
[ |
| ] ' = |
| |
| | 5√x2 | | 5√x4 | |
21 lut 18:58
Mila:
Inna propozycja w (b)
5√x2=x
25
| | 3 | | 8 | |
( x35+x85)'= |
| *x−25+ |
| *x35= |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 3 | |
= |
| *( |
| +85√x3} mozesz jeszcze sprowadzic do wspólnego mianownika |
| | 5 | | 5√x2 | |
21 lut 20:00