napisz wzór
agnieszkaslis: napisz wzór funkcji kwadratowej f ,o której wiadomo, że przyjmuje wartości dodatnie w
przedziale (o;4) i ma wartość największą równą 3
21 lut 18:22
Kaja: z podanych danych mozna wywnioskować, że miejsca zerowe tej funkcji to 0 i 4, zaś współrzędna y
wierzchołka to 3.
| | 0+4 | |
zatem xw= |
| =2 (współrzędna x wierzchołka) |
| | 2 | |
a więc f(x)=a(x−0)(x−4)
3=a*(2−0)(2−4)
3=−4a
21 lut 18:30
Janek191:

a > 0
x
1 = 0 x
2 = 4
q = 3
Obliczamy p
| | x1 + x2 | | 0 + 4 | |
p = |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
Korzystamy z postaci kanonicznej f(x) = a*( x − p) + q
Wstawiamy za p i q
f(x) = a*( x − 2)
2 + 3
x
1 jest miejscem zerowym, więc
f( x
1) = f(0) = a*( 0 − 2)
2 + 3 = 0
4a + 3 = 0 ⇒ 4a = − 3
| | 3 | |
Odp. f(x) = − |
| ( x − 2)2 + 3 |
| | 4 | |
===========================
21 lut 18:35