prosze sprawdzic zadanie ;()))
toms: Wyznacz rownanie prostej zawierajacej wysokosc CD trojkata ABC o wierzcholkach A(1,6)
B(3,8),C(−1,3)
policzylem srodek boku A B tam punkt D
(1+3/2) + (6+8/2)= czyli D (2,7)
mam D i C wiec :
układ rownan
3=−x+b
7=2x+b
rozwiazalem i wyszlo y=8/3x+13/3?
21 lut 18:17
Kaja: a skąd wiesz , że to trójkąt równoramienny?
21 lut 18:19
Kaja: wyznacz równanie prostej AB (a przynajmniej współczynnik kierunkowy tej prostej), a nastepnie
równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt C
21 lut 18:20