a
stevcio: y=−3(x−3)2−3 przecina os Oy p punkcie, co mam zrobic? wyliczyc x? delta i x1 i x2?
21 lut 18:04
Kaja: jesli masz policzyć punkt przecięcia z osią OY to współrzędna x tego punktu jest zawsze równa
zero. podstaw za x zero i wylicz y, a potem zapisz ten punkt.
21 lut 18:09
stevcio: ok, dzieki
21 lut 18:10
Antek:

y=−3(x
2−6x+9)−3
y=−3x
2+18x−27−3
y=−3x
2+18x−30 doprowadzilem ta funkcje do postaci ogolnej a z tej postaci odczytuje ze
wykres przecina os OY w punkcie (0.−30)
Tak sama jak w funkcji lioniowei informuje nas o tym wspolczynnik b tak samo w funkcji
kwadratowej iformuje nas o tym wspolczynnik c a tu c=−30
21 lut 18:11
stevcio: ok, nie trzeba bylo rysowac, ale dzieki
21 lut 18:22
Antek: Sposobem Kai policzysz szybciej
21 lut 18:28