Funkcja liniowa
Pato: Jeśli wykres funkcji f(x)=−3x−2b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa 6, to
wykres funkcji g(x)=2x+
13b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa:
a) −1 b) −
23 c)
13 d)2
Prosiłbym o wytłumaczenie

Pozdrawiam
21 lut 17:55
Kaja: Jesli wykres funkcji przecina os OY, to punkt w którym ją przecina ma pierwszą współrzędną
równą zero. Z treści zadania wynika że rzędna tego punkt (czyli y) jest równa 6. czyli punkt w
którym ten wykres przecina os OY to (0,6). zatem 6=−3*0−2b
6=−2b
b=−3
g(x)=2x−1
punkt w którym wykres funkcji g przecina oś OY ma współrzędną x równą zero, zatem
g(0)=2*0−1=−1
czyli szukana rzędna to −1
21 lut 18:02
pedro: Każdy punkt na płaszczyźnie można ująć we współrzędnych (x,y) y to jest właśnie rzędna. dla
każdego punktu na osi OY x=0, więc prosta przecina punkt (0,6). Podstwaiając do równania:
6= −3*0−2*b
6=−2b
b=−3
Wyznaczyliśmy b
Podstawiamy do drugiego równania:
y=2*0+1/3 *−3
y=−1
Odpowiedź to −1
21 lut 18:05