d
stevcio: jak sprawdzic czy dany punkt nalezy do funkcji kwadratowej?
do wzoru podstawic y i x ten punkt ?
21 lut 17:33
Antek: Tak. Tak sprawdzasz czy punkt nalezy do wykresu funkcji (nie tylko kwadratowej)
21 lut 17:34
stevcio: no wlasnie tak robie ale mi cos nie wychodzi
mam takie zadanie
g(x)=−x2−3x+5 i w odp. mam punkt
−2,7
no to za x −2 a za y 7?
nie wychodzi cos
21 lut 17:40
stevcio: chyba, ze znow jest blad w ksiazce, bo przeciez proste zadanie, a zwatpilem w swoja wiedze, co
jest?
21 lut 17:41
Mila:
g(−2)=−(−2)2−3*(−2)+5=−4+6+5=−4+11=7
21 lut 17:43
stevcio: −x2 to nie bedzie 22? bo bo mamy 2 misnusy, tak jak przy −b
21 lut 17:46
:) : nie minus pozostaje przed nawiasem −(−2)2
21 lut 17:50
Mila:
Nie.
−x2 oznacza wyrażenie : (−1)*x2 zatem masz
(−1)*(−2)2 najpierw potęgowanie⇔
=(−1)*4=−4
21 lut 17:51
stevcio: dziekuje
21 lut 17:52