dziedzina
edek676: WYZNACZ DZIEDZINĘ FUNKCJI
y = √x−1/(3−x)
21 lut 17:13
21 lut 17:15
edek676: 3−x≠0
x≠3
D=R−{3}
x−1 / 3−x ≥ 0 / *(3−x)2
(x−1)*(3−x) ≥0
3x−x2−3+x ≥0
−x2 +4x − 3 ≥0
Δ=4
x1=4
x2= 1
xe (−∞;1>u<4;∞)
21 lut 17:24
edek676: ?
21 lut 17:29
Antek: Edek myslisz ?
Masz przeciez postac iloczynowa wiec miejszca zerowe juz masz a wyliczyles zle
Poza tym dziedzina zle masz wyznaczyc czesc wspolna z tych dwoch warunkow
21 lut 17:31
Antek: taka jest ta postac (x−1)(3−x)≥0 wiex x−1=0 lub 3−x=0
21 lut 17:32
edek676: to x=1 i x=3
21 lut 17:34
edek676: to czesc wspolna to = 3 wiec D=R−{3}
21 lut 17:37
Antek: czyli kiedy (x−1)(3−x)≥0 w jakich przedzialach
Poza tym wyznaczyles ze x nie rowna sie 3 wiec napisz dziedzine tej funkcji
Tylko napisz czy wiesz albo nie weisz
21 lut 17:37
Antek: 17:37 zle
21 lut 17:38
edek676: to nie wiem
21 lut 17:40
Antek:

Widzisz teraz
21 lut 17:40
edek676: D<1;3>
21 lut 17:44
Antek: Na wykresie tej funkcji widzisz ze x∊<1,3> ale z awrunku 3−x≠0 to x≠3 dziedzina tej funkcji
bedzie x∊<1,3>\{3} co jest rownoznaczne zapisem x∊<1,3) czy juz teraz wiadomo ?
21 lut 17:46
edek676: tak dzieki!
21 lut 17:46
Antek: Musisz ta trojke wyrzucic z dziedzinny do dla x=3 masz niedozwolone dzielenie przez 0
21 lut 17:47