geom analit.
jerey:

w trojkąt rownoboczny ABC ktorego wierzchołek A=(−3,2) wpisano w okrąg o środku S=(1,2). Oblicz
wspołrzędne punktów stycznosci tego okregu z bokami trójkąta ABC
z wektorów znalazłem wspołrzędne wierzchołka D
SA = [ 1− (−3), 2−2] ⇒ [4,0]
AD= [6,0]
DS = [x−1, y−2]
wiem tez ze przez punkt D przechodzi prosta x=3
21 lut 16:25
jerey: juz znalazłem podobne rozwiazanie na forum.
temat do zamkniecia ;
21 lut 16:58
Mila:

D=(3,2) jeden z punktów styczności.
r=2
SA
→=[−4,0]
S(1,2)→[2,0]→D(3,2)
Prosta AB jest odległa od punktu S o 2 .
AB:
y=ax+b i 2=−3a+b⇔b=3a+2
AB:
y=ax+3a+2⇔ax−y+3a+2
| |ax0−y0+3a+2| | |
| =2 podstawiamy wsp. punktu S |
| √a2+1 | |
| |a−2+3a+2| | |
| =2⇔|4a|=2√a2+1 /2 |
| √a2+1 | |
16a
2=4*(a
2+1)
12a
2=4
AB:
Pozostaje Ci napisać równania prostopadłych do AB i AC , przechodzących przez S
i znaleźc wsp. punktów przecięcia E i F.
21 lut 17:23
jerey: dziekuje
21 lut 19:31
Mila:
Dokończyłeś?
Napisz wsp. punktów E i F. Może ktoś skorzysta.
21 lut 19:43
jerey: ok, mając rowanie prostej AB i AC, znajdujemy kolejno rownania prostopadłych do prostych AB i
AC
przechodzących przez S
rowanie prostej FS y=−
√3x+2+
√3
rowanie prostej ES y=
√3+2−
√3
mamy rownania prostych AB, AC FS ES
znajdujemy wspolrzedne punktu E
z układu równan:
y=
√3+2−
√3 rozwiązujemy układ ⇒x=0 y =2−
√3
analogicznie rozwiązujemy układ szukając współrzędnych punktu F
stąd mamy x=0 i y=
√3+2
21 lut 20:23
Mila:
Opuściłeś x w równaniach prostych, poza tym dobrze.
21 lut 20:30
jerey: ano rzeczywiscie nie wklepałem x'a
21 lut 20:32