gdzie jest błąd
Patryk:

a=
√3
b=
√5
c=
√2
Gdzie popełniam błąd? Mam taki trójkąt i chce policzyć cosα. Gdy liczę z tw. sinusów to wynik
wychodzi mi poprawny:
| | √3 | | √15 | |
sinα= |
| ⇒ cosα= |
| |
| | √5 | | 3 | |
Natomiast jak liczę z tw. cosinusów to wychodzą mi jakieś bzdury:
(
√3)
2 = (
√2)
2 + (
√5)
2 −2*
√2 *
√5 * cosα
4 = 2
√10 cosα
21 lut 16:18
Alfa: A skąd się wziął cosα w pierwszej metodzie? Jeśli z jedynki tryg., to błędnie go wyznaczyłeś.
21 lut 16:24
:) : ja bym podała, że cosα = c/b, chyba że tu chodzi o jakiś inny sposób liczenia?
21 lut 16:25
Marcin: 
ma rację. Nie wiem po co się "męczysz" twierdzeniem kosinusów.
21 lut 16:32
Patryk: Może podam całe zadanie bo widzę że jednak błąd tkwi gdzie indziej.
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2, a jego wysokość jest
równa 1. Oblicz cosinus kąta zawartego między przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą
boczną
21 lut 16:34
:) : czyli rozumiem że to √15/3 to jest wynik, skoro napisałeś, że dobrze Ci wychodzi?
21 lut 16:44
Marcin:
21 lut 16:44
:) : i te długości boków które podałeś na początku to skąd?
21 lut 16:46
Patryk:

2) Długości boków mi takie wyszły tego trójkąta
21 lut 16:51
:) : do wyniku jaki podałeś pasuje b/a, tylko że to wtedy nie jest zgodne z rysunkiem...
21 lut 16:58
Marcin: | | √3 | | √2 | |
Jeżeli sinα= |
| to cosα= |
| |
| | √5 | | √5 | |
21 lut 17:01
:) : czyli po przeliczeniu √10/5
21 lut 17:05
Patryk: | | √15 | |
Nie wiem ile powinien wynosić sinus  W odpowiedzi jest tylko cosα= |
| |
| | 3 | |
21 lut 17:06
Patryk: Nie wiem tylko gdzie mam błąd. Prawdopodobnie długości boków trójkąta mam jakoś źle policzone,
chociaż osobiście nigdzie nie widzę błędu
21 lut 17:07
Marcin: A od kiedy cos>1?
21 lut 17:10
Marcin: Dobrze masz wszystko policzone
21 lut 17:10
21 lut 18:46