Dziedzina Funkcji
oleńka16: Wyznacz dziedzinę funkcji
1. f(x) = √x−1 / 2−x
2. f(x) = √2x2−2 + √x−1 / 2−x
21 lut 15:26
J: Co proponujesz ?
21 lut 15:27
21 lut 15:27
J: To już nic nie proponuj
21 lut 15:27
bezendu:
21 lut 15:28
J:
21 lut 15:29
oleńka16: to ja wiem, że ≥0 ale chodzi mi o końcowe wyniki
21 lut 15:30
21 lut 15:30
wredulus_pospolitus:
no to napisz jakie Ci wyszły 'wyniki końcowe'
21 lut 15:30
J: No nie tylko, tutaj masz jeszcze ułamki.
21 lut 15:31
oleńka16: 2x2−2≥0
Δ=16
x1=−1
x2=1
xe (−∞;−1>u<1;∞)
√x−1 / 2−x
2−x≠−
x≠0
21 lut 15:34
wredulus_pospolitus:
hę

chodzi o to drugie
21 lut 15:39
J: To drugie ,to co to jest ?
21 lut 15:40
bezendu:
Tutaj nie liczy się delty ?
2x2−2x≥0
2(x2−1)≥0
2(x−1)(x+1)≥0 /2
(x−1)(x+1)≥0
x∊(−∞,−1>∪<1,∞)
A w tym drugim to nie wiem co Ty zrobiłaś...
21 lut 15:40
oleńka16: w drugim po prostu mianownik ≠0
21 lut 15:41
wredulus_pospolitus:
czyli
21 lut 15:42
21 lut 15:42
oleńka16: 2−x ≠ 0
x ≠ −2
21 lut 15:46
bezendu:
Najpierw to zobacz link który Ci podałem bo nie masz wgl wiedzy jak rozwiązywać nierówności
wymierne.
21 lut 15:46
oleńka16: tyle że ja mam tylko dziedzine wyznaczyć , nie nierówności
21 lut 15:48
bezendu:
3 osoby napisały Ci, że musisz obliczyć tę nierówność aby wyznaczyć dziedzinę.. Więc to zrób..
21 lut 15:49
oleńka16: (x−1) / (2−x ) ≥ 0
2−x ≠ 0
−x ≠ −2
x ≠ 2
D = R/{2}
(x−1) / (2−x ) ≥ 0 / *(2−x)2
(x−1) / (2−x ) * (2−x)2 ≥ 0
(x−1) * (2−x) ≥ 0
−x2+3x−2≥0
Δ=1
x1=2
x2=1
xe (−∞;1>u(2;∞)
21 lut 16:01