Objetosc graniastoslup prawidlowego trojkatnego
Patryk: Oblicz Pc i V graniastolupa prwidlowego trojkatnego, ktorego przekatna sciany bocznej ma
dlugosc
20cm i jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni.
21 lut 14:54
wredulus_pospolitus:
rysunek

w czym problem
21 lut 14:54
Patryk: Rysunek jest czescia zadania a ja nie mam pojecia jak to obliczyc
21 lut 14:58
wredulus_pospolitus:

narysowałem ścianę boczną
α=60
o
d = 20
a = ....
h = ...
z funkcji TRYGONOMETRYCZNYCH wyliczasz a i h
podstawiasz do gotowych wzorów na V i P
c
21 lut 15:03
Patryk: Dzieki
21 lut 15:19