Rozwiąż równanie
Kooker: Cześć mam pewne równanie, które nie wiem jak rozwiązać.
Oto i one:
√m2 + 1 = 0,6 − 0,8m
21 lut 14:32
wredulus_pospolitus:
jakieś warunki co do 'm'
21 lut 14:32
wredulus_pospolitus:
to wypisz je

następnie obustronnie do kwadratu
wszystko na jedną stronę
i wyliczasz pierwiastki tego wielomianu 2 stopnia
21 lut 14:33
Kooker: "m" jest dowolne
Okej, wychodzi mi coś takiego:
m
2+1 = (0,6 − 0,8m)
2
m
2 + 1 = 0,36 − 0,96m + 0,64m
2
0,36m
2 + 0,96m + 0,64 = 0
Δ = 0,9216 − 0,9216 = 0
m = −b/2a
m = −0,96/ 2* 0,36 = −1,(3)
Wydaje mi się, że dobrze zrobiłem. Jakbyś mógł to zerknij jeszcze.
21 lut 14:51
wredulus_pospolitus:
nie ... 'm' nie jest DOWOLNE

pisz założenia początkowe (samemu 'narzucić' musisz ograniczenia, aby równianie miało sens

)
21 lut 14:54
Kooker: czyli m ∊ R ? O to chodzi?
21 lut 14:56
J: Z prawej strony wyjściowego równania musi być liczba nieujemna.
21 lut 15:02
wredulus_pospolitus:
nie ... nie może być m∊R
ponieważ ... prawda strona równania nie może byc ujemna

(dlaczego

bo niby jak
√z czegoś
=
−1 na przykład)
21 lut 15:05
J: Dyć o tym godom..
21 lut 15:05
Kooker: √m2+1 > 0
to
0,6 − 0,8m > 0
0,8m < 0,6
m < 0,75
czyli
m ∊ (− ∞ ; 0,75 )
21 lut 15:12
wredulus_pospolitus:
ooo ... i dla takiego warunku wyliczasz dane równanie
21 lut 15:13